Dzisiaj przy sobocie polecam Wam bardzo proste i szybkie w wykonaniu placuszki, truskawki jeszcze są dostępne na rynku, więc z powodzeniem możecie je przygotować, czy to dla siebie czy to dla bliskich, możecie i siebie i ich po rozpieszczać pysznym jedzeniem. Placuszki przygotowane na serku wiejskim są bardzo wilgotne i mięciutkie, u mnie obowiązkowo z dużą ilością truskawek. Bardzo polecam na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Zróbcie takie i dajcie znać czy smakowało.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
1 serek wiejski ( 200 g )
2 łyżki cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek mąki tortowej
Dodatkowo:
kilka świeżych truskawek ( według uznania )
olej do smażenia
Wykonanie pysznych placuszków:
1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i roztrzepujemy rózgą. Następnie dodajemy serek i mieszamy, wsypujemy mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia, ja mąkę dodawałam stopniowo, mieszałam i dosypywałam, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. Na koniec dodajemy truskawki, wcześniej umyte, osuszone, pozbawione szypułek i pokrojone w plasterki. Delikatnie mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron do ładnego zrumienienia się. Usmażone osączmy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Mąki dodawałam tak na oko, żeby uzyskać odpowiednio gęste ciasto.
Truskawki również dodajemy według uznania.
Z tej receptury wychodzi około 8 sporych sztuk placuszków.
Musiały być pyszne ^_^
OdpowiedzUsuńByły bardzo pyszne ❤️
Usuń