Te rogaliki są bardzo pyszne i bardzo, bardzo kruche. Do wykonania dosłownie w 20 minut. Zawsze się udają. Można je przygotować dla niespodziewanych gości. Czy zabrać na piknik, wycieczkę lub spotkanie w ogrodzie. Możecie je przygotować nawet wtedy gdy nie macie jajek w lodówce. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki gęstej śmietany 18 %
1 cukier waniliowy
20 dag masła 82 % ewentualnie margaryny
Dodatkowo:
1 słoiczek powidła śliwkowego
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia rogalików
Wykonanie pysznych rogalików:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną formując koło. Kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy powidło i zwijamy formując rogaliki.
3. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
4. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Upieczone studzimy. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
5. Podanie: Rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę zawsze przesiewam.
Z tej receptury wyszło mi dwie blaszki rogalików.
Mniam :) rogaliki wyglądają bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Dziękuję bardzo ❤️
Usuńuwielbiam rogalik, ale kruche chyba tylko raz piekłam....Twoje wyglądają przecudnie:)
OdpowiedzUsuńPolecam ci upiec takie kruche, są bardzo smaczne ♥️
UsuńMałe pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤️
UsuńMoja mama takie piekła, ale pewnie dodawała jajka
OdpowiedzUsuńSuper 🥰 moje są bez jajek i są pyszne🥐
Usuń