Bardzo pyszne zawijane drożdżówki z białym serem i pyszną maślaną
kruszonką. Pachną obłędnie i tak samo smakują. Na piknik, do pracy czy
do szkoły. Uwielbiam wypiekać drożdżowe i nie ukrywam, że zawsze mi wychodzi. Pomysłów na nie nigdy mi nie brakuje. Bardzo polecam. Upieczcie takie. Będziecie zachwyceni.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
2 jajka
6 łyżek oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na nadzienie:
25 dag sera białego ( u mnie chudy )
1 jajko
1 budyń waniliowy
cukier puder do smaku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na kruszonkę:
10 dag mąki tortowej
5 dag masła 82 %
5 dag cukru
Dodatkowo:
1 jajko
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych drożdżówek:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie z ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył''.
2. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Masło na kruszonkę powinno być zimne prosto z lodówki. Kruszonkę wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas wyrastania ciasta.
4. Nadzienie: Ser biały przekładamy do miski, wsypujemy budyń, wbijamy jajko i dajemy ekstrakt waniliowy, rozcieramy widelcem dodając cukru pudru do smaku.
5. Zawijanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy osobno na stolnicy posypanej mąką, na każde rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy po połowie nadzienia i zawijamy w rulon, następnie kroimy w plastry ostrym nożem.
6. Do pieczenia: Roladki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
7. Pieczenie: Następnie tak wykonane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone drożdżówki studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
8. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 24 drożdżówki.
Najlepiej użyć masła 82 %
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo ♥️
UsuńWygląda wyjątkowo smakowicie! A jakie piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam ❤️🥰
UsuńSuper, pysznie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ♥️
Usuńu Ciebie znów drożdżowo, ale nie dziwię się , też mogłabym piec i jeść tylko drożdżowe wypieki. Twoje bułeczki jak zwykle idealne Iza:)
OdpowiedzUsuńMonia, uwielbiam drożdżowe i piec i jeść, więc często je przygotowuję ❤️ dziękuję bardzo ❤️
UsuńPrawdziwa uczta! Ja wczoraj też piekłam drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤️ drożdżowe zawsze pyszne 🌻🌻
Usuń