Pierwsze majowe śniadanie w ogrodzie w promykach ciepłego i wiosennego słońca zaliczone. Zielono, ciepło i słonecznie, a w tle ćwierkające ptaszki. Takie śniadania to ja lubię. Do tego kawa i książka.
Na śniadanie przygotowałam pyszny omlet na wiejskich jajkach, tak bardzo żółciótkich i pysznych. Omlet wyszedł mi bardzo puszysty i lekki, usmażony na maśle, ale nie był ciężki i tłusty. Do tego dużo kolorowych warzyw i mamy niedrogi pożywny posiłek. Ja dodatkowo upiekłam domowe bułeczki. Bardzo polecam. Smacznego życzę.
Potrzebujemy:
Na omlet:
4 jajka
1 płaska łyżka mąki pszennej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżka masła 82 % do smażenia
Dodatkowo:
1 pomidor
kilka plasterków ogórka zielonego
kilka rzodkiewek
posiekany szczypiorek
jadalne kwiaty do dekoracji
Wykonanie pysznego omleta:
1. Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy, dodajemy przesianą mąkę, sól i pieprz do smaku.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy do ścięcia się masy. Gotowy omlet zsuwamy na talerz.
3. Warzywa myjemy i osuszamy, kroimy w plasterki, nakładamy na połowę omletu i składamy na pół. Dekorujemy szczypiorkiem i kwiatami.
4. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Omlet w trakcie smażenia można obrócić, ja nie obracałam, chciałam, żeby jedna strona była lekko ścięta.
Pysznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ♥️
UsuńTakie śniadania to ja uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSuper ❤️ja też 🥚🍳
Usuń