niedziela, 4 czerwca 2023

Zawijane drożdżówki z cynamonem i kruszonką

Pyszne zawijane drożdżówki z dużą ilością cynamonu i kruszonki. Idealne na piknik i spotkanie w ogrodzie. Długo utrzymują wilgoć, więc możemy się nimi zajadać przez kilka dni. Domowe drożdżówki są najlepsze, na pewno przyznacie mi rację. Najbardziej smakują mi z kubkiem aromatycznej kawy. Bardzo polecam, upieczecie takie.





Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżki mąki tortowej


Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej 

2 jajka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

6 łyżek oleju


Na kruszonkę:

10 dag mąki tortowej

5 dag masła 82 % lub margaryny

5 dag cukru


Dodatkowo:

około 5 dag masła lub margaryny

cukier kryształ ( około pół szklanki )

cynamon według uznania

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 jajko

 


Wykonanie pysznych zawijanych drożdżówek:


1. Rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie z mąką i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ".

2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

3. Kruszonka: składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.

4. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt, każde rozwałkowane ciasto za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem według uznania i zwijamy w roladę. Następnie kroimy w plastry.

5. Do pieczenia: plastry ciasta układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.

6. Pieczenie: drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia się.

7. Podanie: upieczone drożdżówki studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Drożdżówki najlepiej studzić na metalowej kratce.





Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi około 2 blaszki drożdżówek, około 12 sztuk na jednej.

Należy zachować odstępy pomiędzy drożdżówkami, ponieważ znaczenie urosną podczas pieczenia.

Drożdżówki najlepiej studzić na metalowej kratce.

Mąkę zawsze przesiewam.

 


 


6 komentarzy: