Pyszne zawijane drożdżówki z dużą ilością cynamonu i kruszonki. Idealne na piknik i spotkanie w ogrodzie. Długo utrzymują wilgoć, więc możemy się nimi zajadać przez kilka dni. Domowe drożdżówki są najlepsze, na pewno przyznacie mi rację. Najbardziej smakują mi z kubkiem aromatycznej kawy. Bardzo polecam, upieczecie takie.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
6 łyżek oleju
Na kruszonkę:
10 dag mąki tortowej
5 dag masła 82 % lub margaryny
5 dag cukru
Dodatkowo:
około 5 dag masła lub margaryny
cukier kryształ ( około pół szklanki )
cynamon według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
Wykonanie pysznych zawijanych drożdżówek:
1. Rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie z mąką i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ".
2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Kruszonka: składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
4. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt, każde rozwałkowane ciasto za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem według uznania i zwijamy w roladę. Następnie kroimy w plastry.
5. Do pieczenia: plastry ciasta układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
6. Pieczenie: drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia się.
7. Podanie: upieczone drożdżówki studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Drożdżówki najlepiej studzić na metalowej kratce.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi około 2 blaszki drożdżówek, około 12 sztuk na jednej.
Należy zachować odstępy pomiędzy drożdżówkami, ponieważ znaczenie urosną podczas pieczenia.
Drożdżówki najlepiej studzić na metalowej kratce.
Mąkę zawsze przesiewam.
Bułeczki jak malowane, aż się głodna zrobiłam od patrzenia na nie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam ♥️
UsuńBardzo lubię cynamonowe wypieki!
OdpowiedzUsuńSuper, ja też 🥐🥰
UsuńDrożdżóweczki wyglądały przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ♥️
Usuń