Na dzisiejszy obiad przygotowałam pyszne naleśniki na słodko. Obiad na słodko? Czemu nie? Bomba kaloryczna, ale pyszna bomba. Naleśniki obsmażyłam na maśle i oprószyłam cukrem trzcinowym, dzięki temu były lekko chrupiące i takie z karmelizowane. Do nadzienia dodałam pachnących truskawek i wyszło bardzo pysznie. Polecam. Spróbujcie.
Potrzebujmy:
Na ciasto:
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki wody gazowanej
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy ( proszek )
cukier trzcinowy do smaku
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie:
50 dag sera białego półtłustego
4 żółtka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy ( proszek )
30 dag śmietany 18 %
cukier puder do smaku
25 dag świeżych truskawek
Dodatkowo:
olej do smażenia
masło 82 % do smażenia
cukier trzcinowy ( kilka łyżek )
Wykonanie pysznych naleśników:
1. Naleśniki: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy cieniutkie naleśniki. Naleśniki studzimy. Wyjdzie nam ich około 14 sztuk, ale to zależy od średnicy naszej patelni.
2. Nadzienie: Składniki na nadzienie przekładamy do miski i rozcieramy widelcem. Ser można zmielić, ja nie mieliłam, bardzo ładnie go utarłam. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki, następnie kroimy w małą kostkę.
3. Składanie: Każdy naleśnik smarujemy utartym serem, posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy w rulon.
4. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy naleśniki, posypujemy je cukrem trzcinowym i smażymy z obu stron do ładnego zrumienienia się.
5. Gotowe naleśniki podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi około 14 sztuk naleśników.
Mąkę z budyniem w proszku należy przesiać do ciasta.
Ser biały można zmielić.
Witam, podoba mi się przepis.mam tylko małe "ale ". Jeśli dasz do nadzienia serowego budyń w proszku,to masa nie będzie "surowa"?
OdpowiedzUsuńNie będzie, ponieważ naleśniki jeszcze smażę, zawsze tak robię i jest ok, ewentualnie możesz pominąć ten budyń jak masz obawy 🙂
Usuńnaleśniki zawsze i wszędzie:)
OdpowiedzUsuńSuper ❤️ cieszę się 🥞
UsuńU mnie częściej na wytrawnie
OdpowiedzUsuńTeż lubię na wytrawnie, ale akurat w tym dniu miałam ochotę na słodko ♥️
Usuń