Czwarty mój przepis przygotowany na tytanowej patelni WOLL. Tym razem przygotowałam naleśniki, które usmażyłam i zapiekałam na patelni. Dużą zaletą tej patelni jest to, że można smażyć bez tłuszczu. Pierwszy usmażyłam na odrobinie oleju, ale przy kolejnych zrezygnowałam z tłuszczu i to był dobry pomysł, nigdy w życiu nie usmażyłam tak pysznych naleśników. Wyszły idealne z lekko chrupiącymi brzegami, a ja właśnie takie lubię. A dzięki temu, że patelnia posiada odpinaną rączkę to naleśniki zapiekłam w piekarniku właśnie na tej patelni.
Poniżej mam dla Was link, do patelni na której ja przygotowuję swoje smakołyki:
Jeżeli chcecie taką patelnię lub inną to musicie koniecznie odwiedzić sklep z tytanowymi patelniami
Zapiekane naleśniki z serem białym i masłem.
Pyszne naleśniki z serem. Zapiekane w piekarniku z cukrem i masłem. Obłędne w smaku i bardzo chrupiące. Zróbcie, a będziecie zachwyceni. Gdy masło z cukrem się rozpuści powstanie wtedy pyszna i bardzo chrupiąca skorupka. Są idealne na podwieczorek czy poczęstunek, a nawet na słodki obiad czy kolację.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
półtorej szklanki mleka
półtorej szklanki mąki tortowej
2 jajka
cukier do smaku
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
Na nadzienie:
30 dag sera białego tłustego
1 żółtko
cukier do smaku
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 %
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
cukier według uznania
masło 82 % ( około 1-2 łyżki )
domowa ulubiona konfitura ( według uznania )
Wykonanie pysznych naleśników:
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie smażymy cieniutkie naleśniki. Naleśniki studzimy. Wyjdzie nam ich około 12 sztuk, ale to zależy od naszej średnicy patelni.
2. Ser biały rozcieramy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
3. Patelnię smarujemy masłem. Wystudzone naleśniki smarujemy serkiem i składamy w kopertę i układamy na patelni.
4. Przełożone naleśniki posypujemy cukrem i wiórkami masła.
5. Następnie naleśniki naleśniki zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się rozpuszczenia masła i cukru.
6. Podajemy gorące. Smacznego życzę.
O matko! Jakie to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :) Polecam :) Najlepsze naleśniki jakie do tej pory zrobiłam :)
UsuńZnakomite ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńApetyczne!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione naleśniki <3
OdpowiedzUsuńBoskie, pyszne, idealne na śniadanie lub obiad.
A takie na masełku są najsmaczniejsze :)
Dziękuję bardzo :)
UsuńSuper smacznie i też lubię jak mają chrupiące brzegi :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja właśnie takie uwielbiam, koniecznie z chrupiącymi brzegami :)
UsuńOstatnio w mojej kuchni rządzą naleśniki, zarówno wytrawne, jak i na słodko.
OdpowiedzUsuńTo polecam moją recepturę :)
UsuńWygladają apetycznie :) a patelnia jest super, też mam taką, jest świetna do smażenia i zapiekania w piekarniku :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja uwielbiam tą patelnię, mam ją od miesiąca i uważam, że jest najlepsza :)
UsuńBoskie, wspaniałe. Uwielbiam naleśniki <3
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję :)
Usuń