Pyszne naleśniki z mąki ryżowej. Mają ciekawy smak i teksturę. Mają bardzo wyrazisty smak. Najlepiej podać je zaraz po przygotowaniu, ponieważ gdy dłużej postoją to robią się twarde. Naleśniki podałam z twarożkiem i konfiturą wiśniową. Wyszedł posty i pyszny podwieczorek. Jeżeli jesteście ciekawi smaku taki naleśników, możecie przygotować je z połowy porcji. Pysznych inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mleka migdałowego
2 szklanki mąki ryżowej
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
Na nadzienie:
50 dag sera białego ( u mnie taki z wiadereczka )
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku
1 słoiczek ulubionego dżemu ( u mnie wiśniowa konfitura )
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie pysznych naleśników:
1. Naleśniki: Składniki na naleśniki miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone studzimy.
2. Nadzienie: Ser mieszamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku.
3. Składanie naleśników: Naleśniki smarujemy serkiem, nakładamy dżemu i składamy w trójkąty.
4. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 16 sztuk naleśników.
Patelnia o średnicy 20 cm.
Naleśniki najlepiej podawać zaraz po usmażeniu ponieważ gdy dłużej postoją to stwardnieją.
Wyglądają pysznie :D
OdpowiedzUsuńmusze i ja takie zrobić
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na naleśniki. Muszę mąkę ryżową tylko kupić...
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :) Ja ostatnio mieliłam nadmiar ryżu białego, ale trzeba zmielić go na puch :)
Usuń