Pyszne drożdżowe rogaliki napełnione marmoladą. Takie na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Przechowywane w lnianym woreczku czy pojemniku długo utrzymują świeżość. Upieczcie takie. Ja bardzo kocham drożdżowe i piec i oczywiście jeść :) Udanych wypieków :)
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka ciepłego mleka
Na ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
pół szklanki cukru
4 łyżki oleju
Dodatkowo:
dowolna twarda marmolada ( około 30 dag )
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych rogalików:
1. Rozczyn: Składniki na przekładamy do miseczki i rozcieramy widelcem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' na około 15 minut.
2. Ciasto: Do mąki dodajemy cukier, rozczyn, wbijamy jajka, wlewamy olej i mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy na koła, każde koło kroimy w trójkąty, nakładamy porcje marmolady i zwijamy formując rogaliki.
4. Pieczenie: Tak uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Upieczone studzimy.
5. Podanie: Gotowe rogaliki podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Rogaliki układamy zachowując odstępy ponieważ znacznie urosną.
Z tej receptury wychodzi około 3 blaszki rogalików.
Najlepiej użyć twardej marmolady.
Kolejny cudny drożdżowy wypiek Kochanie:) I przepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia :) Pozdrawiam cieplutko :)
Usuńidealne rogaliki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKocham takie rogaliki :) Idealne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńOj, nie pamiętam kiedy piekłam. Smaku mi narobiłaś swoim wypiekiem!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam upiec, a jak masz smak to już koniecznie :)
Usuń