Trzeci mój przepis przygotowany na cudownej tytanowej patelni WOLL pyszny makaron z sosem mięsnym. Prawie całe danie przygotowane na jednej patelni, oprócz oczywiście makaronu. Zaletą tej patelni jest to, że jest ona głęboka, a co za tym idzie bardzo pojemna. Można w niej przygotowywać duże porcje jedzenia dla całej rodziny.
Polecam Wam tą, którą obecnie testuję, poniżej macie link:
Jeżeli szukacie solidnej patelni na lata to odwiedźcie sklep z patelniami
Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami.
Pyszne dodanie do przygotowanie dosłownie w godzinkę. Bardzo aromatyczne i sycące. Wzbogaciłam je pieczarkami i marchewką. Wyszło bardzo pysznie. Takie danie można przygotować wcześniej i odgrzać. Można również poporcjować i mrozić. Pełne mięsa, makaronu, taki właśnie ma być makaron z mięsem.
Potrzebujemy:
50 dag surowej szynki wieprzowej
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
25 dag pieczarek
500 g przecieru pomidorowego ( użyłam takiego w kartoniku )
sól do smaku
olej
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania
papryka słodka mielona według uznania
czosnek suszony według uznania
pomidory suszone według uznania ( przyprawa )
20 dag sera żółtego w kawałku
25 dag makaronu spaghetti
Wykonanie pysznego makaronu z sosem mięsnym:
1.
Mięso oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, kroimy i mielimy w maszynce.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy,
płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obieramy,
płuczemy i kroimy w półplasterki.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy aż będę szkliste. Cały czas mieszamy.
3. Następnie dodajemy mięso mielone i ponownie przesmażamy często mieszając.
4. Do przesmażonych składników dodajemy marchewkę, pieczarki i przecier pomidorowy, całość dusimy do miękkości wszystkich składników. Ewentualnie można podlać gorącą wodą, a na koniec wodę odparować.
5. Gotowy sos przyprawiamy ziołami i przyprawami.
6. Makaron gotujemy z odrobiną oleju w osolonej wodzie. Miękki odcedzamy i dodajemy do sosu mięsnego.
7. Dokładnie mieszamy.
8. Gotowe danie podajmy posypane startym na małych oczkach serem żółtym i udekorowane natką pietruszki. Smacznego życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz