Proste i pyszne bułki. Bardzo puszyste. Idealne na śniadanie czy kolację. Do takich bułek to wystarczy nawet tylko masło. Prosta receptura, więc udadzą się każdemu. A wiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Zapach i smak obłędny. Upieczcie takie koniecznie. Udanych wypieków :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
50 dag mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
300 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania blaszki
mąka pszenna do podsypania
Wykonanie pysznych bułeczek:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Zagniatamy gładkie i miękkie ciasto. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną formujemy okrągłe bułeczki.
3. Bułki układamy na blaszce posmarowanej masłem lub margaryną i odstawiamy jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 35-40 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Bułki najlepiej studzić na metalowej kratce.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.
Dobrze wyrobione ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie ładnie odchodziło od ręki.
Prosty przepis na pyszne domowe pieczywo zawsze w cenie:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :)
UsuńPycha bułeczki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńidealnie wyglądaja
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń