niedziela, 7 listopada 2021

Domowe bułeczki

Proste i pyszne bułki. Bardzo puszyste. Idealne na śniadanie czy kolację. Do takich bułek to wystarczy nawet tylko masło. Prosta receptura, więc udadzą się każdemu. A wiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Zapach i smak obłędny. Upieczcie takie koniecznie. Udanych wypieków :)

 

 



Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

50 dag mąki pszennej

5 dag świeżych drożdży

300 ml ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

1 łyżka oleju

 

Dodatkowo:

masło lub margaryna do posmarowania blaszki

mąka pszenna do podsypania

 

 

Wykonanie pysznych bułeczek:

 

1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Zagniatamy gładkie i miękkie ciasto. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną formujemy okrągłe bułeczki. 

 3. Bułki układamy na blaszce posmarowanej masłem lub margaryną i odstawiamy jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 35-40 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.

4. Podajemy i smacznego życzę.



Moje rady:

Bułki najlepiej studzić na metalowej kratce.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.

Dobrze wyrobione ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie ładnie odchodziło od ręki.


6 komentarzy: