niedziela, 14 listopada 2021

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Pyszna domowa zupka. Idealna na chłodne dni. Najlepsza w sezonie jesienno-zimowym. Ogórków można dać więcej lib mniej, to zależy od nas jak kwaśną chcemy mieć zupę. U mnie zawsze dużo świeżego koperku. Taką zupę podaję ze świeżym pieczywem.






Potrzebujemy:

2 skrzydełka z kurczaka

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

4-5 sztuk ogórków kiszonych

4 ziemniaki

1 szklanka śmietany 18 %

1 łyżeczka mąki pszennej

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

koperek według uznania ( może byś świeży, mrożony lub suszony ) 

 

 

Wykonanie pysznej zupy ogórkowej:

 

 

1. Mięso oczyszczamy i płuczemy. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną lekko osoloną wodą i gotujemy do miękkości, gdy będzie miękkie wyjmujemy, a wywar przecedzamy.

2. Warzywa obieramy, płuczemy. Marchewki, pietruszki i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, a ziemniaki kroimy w kosteczkę. Również ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Do przecedzonego wywaru dodajemy starte warzywa z ogórkami i gotujemy do miękkości, gdy będą miękkie dodajemy ziemniaki i gotujemy do ich miękkości ( ziemniaki można ugotować osobno i na koniec dodać do zupy ). Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka, zagotowujemy mieszając. Przyprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek.

4. Podajemy gorącą. Smacznego życzę.


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Ziemniaki można ugotować osobno i na sam koniec dodać do zupy.

Śmietanę warto zahartować gorącą zupą żeby się nie zwarzyła.

Z tej receptury wychodzi około 2 litry zupy.


7 komentarzy: