Pyszna domowa zupka. Idealna na chłodne dni. Najlepsza w sezonie jesienno-zimowym. Ogórków można dać więcej lib mniej, to zależy od nas jak kwaśną chcemy mieć zupę. U mnie zawsze dużo świeżego koperku. Taką zupę podaję ze świeżym pieczywem.
Potrzebujemy:
2 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4-5 sztuk ogórków kiszonych
4 ziemniaki
1 szklanka śmietany 18 %
1 łyżeczka mąki pszennej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek według uznania ( może byś świeży, mrożony lub suszony )
Wykonanie pysznej zupy ogórkowej:
1. Mięso oczyszczamy i płuczemy. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną lekko osoloną wodą i gotujemy do miękkości, gdy będzie miękkie wyjmujemy, a wywar przecedzamy.
2. Warzywa obieramy, płuczemy. Marchewki, pietruszki i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, a ziemniaki kroimy w kosteczkę. Również ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Do przecedzonego wywaru dodajemy starte warzywa z ogórkami i gotujemy do miękkości, gdy będą miękkie dodajemy ziemniaki i gotujemy do ich miękkości ( ziemniaki można ugotować osobno i na koniec dodać do zupy ). Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka, zagotowujemy mieszając. Przyprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek.
4. Podajemy gorącą. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Ziemniaki można ugotować osobno i na sam koniec dodać do zupy.
Śmietanę warto zahartować gorącą zupą żeby się nie zwarzyła.
Z tej receptury wychodzi około 2 litry zupy.
Ale narobiłaś mi smaka, dawno nie jadłam ogórkowej...
OdpowiedzUsuńTo musisz koniecznie ugotować :)
UsuńOgórkowa pycha, też dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńOgórkowa najlepsza :) Polecam ugotować :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńDomowe ogórki trzynam w domu tylko do ogórkowej...
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ogórkową
OdpowiedzUsuń