czwartek, 11 listopada 2021

Półfrancuskie grzebyki z marmoladą

Niezwykle pyszne półfrancuskie grzebyki, nadziane marmoladą. Z obłędną cukrową posypką. Polecam upiec. Z tej receptury wychodzi sporo ciasteczek, więc można upiec z połowy porcji, ale są tak pyszne, że nie warto. Znikają jeszcze ciepłe zaraz po upieczeniu. Idealne do aromatycznej kawy. Upieczcie, a ja życzę Wam udanego pieczenia i smacznego:)









Potrzebujemy:

Ciasto:
1 kilogram mąki tortowej
2 kostki masła lub margaryny ( razem 50 dag )
1 szklanka śmietany 12 % lub 18 %
1 kostka świeżych drożdży (10 dag )
2 całe jajka
2 żółtka
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
twarda marmolada ( około 30-40 dag )
2 białka
cukier kryształ ( około 1 szklanka )
mąka do podsypania stolnicy


Wykonanie pysznych ciasteczek grzebyków: 


 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Mąkę siekamy z margarynami lub masłem, dodajemy jajka, żółtka i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto. Na stolnicy od razu wałkujemy ciasto, kroimy je w prostokąty, nakładamy na środek marmoladę, składamy na pół i dokładnie zlepiamy. Następnie nacinamy z jednej strony formując grzebyk. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem

2. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną i pieczemy na złocisty kolor w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

3. Podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:
Nie czekamy aż ciasto wyrośnie od razu wyrabiamy grzebyki i pieczemy.
Z przepisu wychodzi około 6 blaszek ciasteczek.
Najlepiej użyć twardej marmolady.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

5 komentarzy: