wtorek, 10 września 2019

Sernik z malinami na tartym cieście.

 Witam Was cieplutko :)

Na niedzielę upiekłam pyszny sernik, taki na cieście czekoladowym, które utarłam na tarce zamiast rozwałkowywać na stolnicy. Na serniku znalazło się sporo malin z domowego ogródka. Sernik wyszedł lekko kwaśny. Taki idealny na podwieczorek. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :)







Potrzebujemy:

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
10 dag masła lub margaryny
1 jajko

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
1 szklanka cukru
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kisiel o smaku malinowym
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy

 Dodatkowo:
około 2 szklanki malin



Wykonanie pysznego sernika:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy do woreczka foliowego, a następnie wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ścieramy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia na tarce o dużych oczkach.


 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i kisiel w proszku, dodajemy ser dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto.


 3. Do pieczenia: Na masę serową wykładamy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone.


 4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.


 5. Podanie: Dobrze wystudzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego.


Moje rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.



10 komentarzy: