czwartek, 12 września 2019

Tarta z malinami i bitą śmietaną.

Na podwieczorek polecam bardzo pyszną tartę. Czekoladowe ciasto, kwaśne maliny i słodka śmietanka to doskonałe połączenie. Maliny prosto z krzaczka z domowego ogrodu, takie są najlepsze, pachnące słońcem. Upieczcie taką tartę, a będziecie zachwyceni :) Udanych wypieków Wam życzę :)










Potrzebujemy:

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
10 dag masła lub margaryny
1 jajko

Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin
1 łyżka kaszy manny
mąka pszenna do posypania stolnicy

Śmietanka:
200 ml śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru do smaku

Do dekoracji:
listki melisy
świeże maliny


Wykonanie pysznej tarty z malinami:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.


 2. Do formy: Ciasto wałkujemy na stolnicy przekładamy do tortownicy o średni 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ja robiłam taki grubszy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.


3. Do pieczenia: Umyte i dokładnie osuszone maliny układamy na cieście.


4. Pieczenie: Następnie tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut. Upieczoną dokładnie studzimy.


5. Śmietanka: Dobrze schodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy według uznania.


6. Podanie: Przed podaniem tartę dekorujemy świeżymi listkami melisy i malinami. Kroimy i podajemy. Smacznego.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tartę można pokroić na około 8 porcji.
Zamiast śmietanki kremówki można użyć ,,Śnieżki'' ubijając ją w 150 ml zimnego mleka.

10 komentarzy: