Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 kopiasta szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
2 jajka
2 łyżki cukru
3 łyżki margaryny u mnie o smaku wiejskiego masła
250 ml zimnego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na mus:
25 dag świeżych truskawek
cukier do smaku
Dodatkowo:
margaryna do smażenia u mnie o smaku wiejskiego masła
Wykonanie pysznych placuszków śniadaniowych:
1. Ciasto: Margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Wszystkie składniki miksujemy w misce na gładkie ciasto, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i dokładnie miksujemy.
2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy margarynę i smażymy niewielkie placuszki po kilka minut z każdej strony.
3. Osączanie: Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Sos: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, następnie blendujemy z cukrem do smaku na gładki mus.
5. Podanie: Gotowe placuszki podajemy z musem truskawkowym. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 16 sztuk placuszków.
my bardzo lubimy taki placuszki
OdpowiedzUsuńSuper :) My też lubimy, a wręcz uwielbiamy :)
UsuńTakie śniadańko to ja rozumiem ;-D
OdpowiedzUsuńPolecam takie śniadanie :)
Usuń