Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 lekko kopiaste szklanki mąki tortowej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
1 mała płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki maku sypkiego
1 kopiasta łyżka margaryny u mnie o smaku wiejskiego masła
150 ml zimnego mleka
1 jajko
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka margaryny u mnie o smaku wiejskiego masła
Wykonanie pysznych śniadaniowych bułeczek:
1. Ciasto: Wszystkie sypkie składniki przekładamy do miski, następnie wlewamy mleko i lekko roztrzepane jajko, dodajemy margarynę.
2. Zagniatanie: Następnie zagniatamy ciasto.
3. Formowanie bułek: Ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy okrągłe bułeczki.
4. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszce wcześniej posmarowaną margaryną.
5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40 minut.
6. Podanie: Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.
Pysznie się prezentują te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwyglądają bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPyszne ;-D
OdpowiedzUsuńNawet bardzo pyszne :)
Usuń