poniedziałek, 8 lipca 2019

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami.

Jak miło jest wstać o poranku, po to tylko, żeby móc po rozpieszczać najbliższych. Upiec im pachnące bułeczki, a my uwielbiamy słodkie bułeczki na śniadanie. Tym razem upiekłam je na kefirze, dzięki temu są niezwykle delikatne i długo utrzymują świeżość. Bardzo je polecam, upieczcie i podajcie z kubkiem mleka :)











 


Potrzebujemy:

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki tortowej

Na ciasto:
2 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru pudru
4 szklanki mąki tortowej
40 dag kefiru
pół szklanki rodzynek
3 łyżki margaryny u mnie o smaku wiejskiego masła

Dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy



Wykonanie pysznych śniadaniowych bułeczek:



1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.


 2. Ciasto: Margarynę roztapiamy i lekko studzimy, powinna być ciepła. Kefir wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak żeby miał temperaturę pokojową. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, cukier puder, wbijamy jajka, dodajemy kefir, roztopioną margarynę i rozczyn.


 3. Ciasto: Następnie zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki tortowej, ciasto trochę jest klejące. Pod koniec zagniatania do ciasta wsypujemy rodzynki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.


 4. Formowanie bułeczek: Po tym czasie na stolnicy posypanej mąka pszenną z ciasta formujemy okrągłe bułeczki. Wyjdzie nam 16 sztuk.


 5. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odległość między bułeczkami, bo znacznie urosną.


6. Pieczenie: Bułeczki pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 45 minut.


 7. Podanie: Gotowe bułeczki podajemy. Smacznego życzę.





Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 16 sztuk bułeczek.


 

8 komentarzy: