Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki tortowej
Na ciasto:
2 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru pudru
4 szklanki mąki tortowej
40 dag kefiru
pół szklanki rodzynek
3 łyżki margaryny u mnie o smaku wiejskiego masła
Dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych śniadaniowych bułeczek:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Margarynę roztapiamy i lekko studzimy, powinna być ciepła. Kefir wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak żeby miał temperaturę pokojową. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, cukier puder, wbijamy jajka, dodajemy kefir, roztopioną margarynę i rozczyn.
3. Ciasto: Następnie zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki tortowej, ciasto trochę jest klejące. Pod koniec zagniatania do ciasta wsypujemy rodzynki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
4. Formowanie bułeczek: Po tym czasie na stolnicy posypanej mąka pszenną z ciasta formujemy okrągłe bułeczki. Wyjdzie nam 16 sztuk.
5. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odległość między bułeczkami, bo znacznie urosną.
6. Pieczenie: Bułeczki pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 45 minut.
7. Podanie: Gotowe bułeczki podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 16 sztuk bułeczek.
Jakie cudowne. Porywam jedną na drugie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i częstuj się proszę :)
UsuńBardzo lubię wszystkie domowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też :)
Usuńdawno nie piekłam bułeczek; zrobiłaś mi smaku
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńRewelacyjne te bułeczki ;-D
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :)
Usuń