Witam Was cieplutko :)
Dla wielbicieli słodkich śniadań mam dzisiaj pyszną propozycję na śniadaniowy pudding chlebowy. Nie ukrywam, że jest to pyszna propozycja i dodam, że niezbyt pracochłonna, a przecież są wakacje, więc można sobie pozwolić na takie śniadanie słodkie i kaloryczne śniadanie. Mięciutkie kromki chleba tostowego przełożone powidłem śliwkowym i zalane masą na bazie śmietanki kremówki, do tego aromatyczny cynamon i słodkie rodzynki. Pudding jest delikatny w smaki, nie przesłodzony, taki w sam raz. Zróbcie koniecznie :) Smacznych inspiracji Wam życzę :)
Potrzebujemy:
2 jajka
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
125 ml mleka
2 łyżki cukru pudru
margaryna śniadaniowa u mnie o smaku wiejskiego masła
cynamon mielony według uznania
10 kromek chleba tostowego pszennego
pół słoiczka powidła śliwkowego
2 łyżki rodzynek
1 cukier waniliowy
Wykonanie pysznego puddingu:
1. Jajka roztrzepujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wlewamy śmietankę i mleko i dokładnie mieszamy.
2. Formę do pieczenia o średnicy około 26 cm smarujemy cieniutko margaryną. Chleb tostowy smarujemy cieniutko margaryną, powidłem, składamy po dwie kromki i kroimy w trójkąty.
3. Przełożone i pokrojone w trójkąty kromki chleba układamy w formie i zalewamy śmietankowo-jajeczną masą. Posypujemy rodzynkami i oprószamy cynamonem mielonym według uznania.
4. Następnie pudding pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Gotowy pudding podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wychodzą 4 porcje.
pyszna propozycja
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJuż sobie go wyobrażam na moim stole. Pyszny pomysł na śniadanie. Powodzenia:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie puddingi.
OdpowiedzUsuńPolecam mój :)
UsuńPyszny pomysł na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawy pomysł na śniadanie ;-D
OdpowiedzUsuńI bardzo pyszny :) Polecam :)
Usuń