niedziela, 7 lipca 2019

Naleśniki z białym serem i cynamonem


Witam Was cieplutko :)

Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną propozycją na pyszne śniadanie. Tym razem mam dla Was pyszne smażone naleśniki. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. Możecie je przygotować wieczorem, a rano tylko usmażyć. Pysznie pachnące cynamonem, chrupiące i bardzo sycące. Zjecie dwa i będziecie najedzeni na cały dzień. Zróbcie koniecznie. Smacznych inspiracji Wam życzę i miłego dnia :)










Potrzebujemy:

Na ciasto:
półtorej szklanki mleka
półtorej szklanki mąki tortowej
2 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )

Nadzienie:
25 dag sera białego półtłustego
1 żółtko
1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
margaryna u mnie o smaku wiejskiego masła do smażenia
cynamon mielony według uznania
4 łyżki cukru



Wykonanie pysznych naleśników:


1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.


 2. Smażenie: Po tym czasie na patelni rozgrzewamy margarynę i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia z obu stron.


 3. Nadzienie: Ser biały ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy, budyniem w proszku i żółtkiem.


4. Przekładanie: Przestudzone naleśniki smarujemy serkiem i zwijamy w ruloniki.


5. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy margarynę, kładziemy naleśniki, posypujemy je cukrem i smażmy z każdej strony po kilka minut, na koniec oprószamy według uznania cynamonem.


6. Podanie: Gotowe naleśniki podajemy. Smacznego życzę.








Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Patelnia o średnicy około 18 cm.
Z przepisu wychodzi około 12 cieniutkich naleśników.

8 komentarzy: