Wigilijne pierogi z suszoną śliwką 🌲
Kto lubi? Ja nawet bardzo. Pierogi ze śliwką obowiązkowo na wigilijny stół. Uwielbiam pierogi na słodko 💚🌲
Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam cieplutko.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
500 gramów przesianej mąki tortowej
1 łyżeczka soli
1 jajko
2-3 łyżki oleju
około szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
500 gramów suszonych śliwek
masło 82 % do polania
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól i olej do gotowania
Wykonanie pysznych pierogów:
1. Ciasto: Do mąki wsypujemy sól, dodajemy jajko i olej, mieszamy, następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto, ilość wody zależy od wilgotności mąki, więc damy jej mniej lub więcej. Następnie ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy, moje ciasto wyszło idealnie elastyczne, więc nie potrzebowało podsypywania mąka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, żeby odpoczęło na około 30 minut.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części, wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąka i wykrawamy krążki, nakładamy śliwki i zlepiamy formując pierogi.
3. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy na wolnym ogniu. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.
4. Podajemy polane roztopionym masłem od razu po ugotowaniu. Ja jeszcze lubię odrobinę posypać cukrem.
Moje rady:
Z tej receptury wyjdzie nam około 80 sztuk pierogów, w zależności jaką foremką będziemy wykrawać i od grubości wałkowanego ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz