czwartek, 4 grudnia 2025

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jajka

 Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jajka 💚 


Prosta i pyszna w wykonaniu surówka. Idealna do drugiego dania, a nawet na stół dla gości jako dodatek do wędlin. Najlepsza jak chwilę się schłodzi, a składniki przegryzą się. Zróbcie i dajcie znać czy smakowała. Ja uwielbiam tam mocno przyprawioną musztardą i pieprzem. Ilość składników można dodać według uznania, tak jak lubimy, mniej lub więcej. Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam. 

 


 



Potrzebujemy:

1 mała lub pół większej kapusty pekińskiej 

2 średnie marchewki 

4 jajka ugotowane na twardo 

około 3-4 łyżki majonezu 

około 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 

musztarda miodowa według uznania 

natka pietruszki według uznania ( u mnie suszona )

koperek według uznania ( u mnie suszony )

sól do smaku 

pieprz czarny mielony do smaku 

 


Wykonanie pysznej surówki:


1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, a następnie drobno kroimy. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy. Następnie wraz z jajkami ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do pokrojonej kapusty.

2. Następnie dodajemy pozostałe składniki: majonez, jogurt, musztardę, koperek, natkę, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Surówkę wkładamy do lodówki do schłodzenia i żeby składniki przegryzły się, chociaż nie jest to konieczne.

3. Podajemy i smacznego życzę.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz