niedziela, 7 grudnia 2025

Maślane ciasteczka z czekoladą i kokosem

 Maślane ciasteczka z czekoladą i kokosem 🌲🌲 

 

Pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Idealne do pochrupania, ale również na świąteczny stół. Maślane, pachnące i chrupiące. Upieczecie. Ich ilość zależy od wielkości foremki i od grubości wałkowanego ciasta 🌲🌲

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam serdecznie.

 


 






Potrzebujemy:

2 szklanki mąki tortowej ( przesianej )

50 gramów cukru pudru ( przesianego)

200 gramów miękkiego masła 82 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

2 żółtka 

50 gramów mlecznej czekolady ( drobno pokrojonej )

3-4 łyżki wiórek kokosowych 

 


Wykonanie pysznych ciasteczek:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Gotowego studzimy i podajemy. Smacznego życzę 🌲🌲




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz