niedziela, 8 maja 2022

Kruche ciasto z jabłkami i bakaliami

Pyszne i proste ciasto na podwieczorek czy dla niespodziewanych gości. Zagniatamy ciasto, wałkujemy, przekładamy do blaszki, na ciasto wykładamy jabłka i migdały i do piekarnika. Pieczemy, studzimy, kroimy i gotowe. Ostatnio bardzo lubię przygotowywać takie proste ciasta, takie do wykonania w kilka chwil. Ciasto kruche wzbogaciłam o skórkę cytrynową i to był dobry pomysł. Upieczcie i Wy takie ciasto.

 


 





Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

2 jajka

20 dag masła 82 % ( ewentualnie margaryny do pieczenia )

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 dag skórki cytrynowej od HELIO

 

Dodatkowo:

2 duże jabłka

2-3 łyżki płatków migdałowych od HELIO

mąka pszenna do posypania stolnicy

cynamon mielony według uznania

 

 

 

Wykonanie pysznego ciasta:

 

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i cukier waniliowy, następnie rozcieramy opuszkami palców aż  powstaną małe grudki, wbijamy jajka, dodajemy skórkę cytrynową i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.

2. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Układamy na cieście, posypujemy płatkami migdałowymi i mielonym cynamonem.

3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez koło 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.

4. Gotowe ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

 


 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

 


 

10 komentarzy: