Pyszne i proste ciasto na podwieczorek czy dla niespodziewanych gości. Zagniatamy ciasto, wałkujemy, przekładamy do blaszki, na ciasto wykładamy jabłka i migdały i do piekarnika. Pieczemy, studzimy, kroimy i gotowe. Ostatnio bardzo lubię przygotowywać takie proste ciasta, takie do wykonania w kilka chwil. Ciasto kruche wzbogaciłam o skórkę cytrynową i to był dobry pomysł. Upieczcie i Wy takie ciasto.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
20 dag masła 82 % ( ewentualnie margaryny do pieczenia )
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag skórki cytrynowej od HELIO
Dodatkowo:
2 duże jabłka
2-3 łyżki płatków migdałowych od HELIO
mąka pszenna do posypania stolnicy
cynamon mielony według uznania
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i cukier waniliowy, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, wbijamy jajka, dodajemy skórkę cytrynową i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Układamy na cieście, posypujemy płatkami migdałowymi i mielonym cynamonem.
3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez koło 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
4. Gotowe ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Proste a jakie dekoracjne i pyszne, w końcu z jabłkiem;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńProsto, a jak pysznie nadziane to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że było pysznie :)
UsuńDo kawki w sam raz;-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :)
Usuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńDawno nie piekłam żadnego ciasta z jabłkami. Twoje jest proste i smakowite!
OdpowiedzUsuńPolecam upiec :)
Usuń