Chałka w tej wersji wyszła mi niezwykle pyszna. Co prawda nie na maśle tylko na oleju, nie na ucieranych jajkach tylko na całych. Pomimo tego wyszła niezwykle puszysta i delikatna. Pełna rodzynek. Co prawda padło pytanie gdzie kruszonka?, więc będzie następnym razem. Ta chałka była pieczona na szybki podwieczorek.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1 cukier waniliowy
4 łyżki oleju
pół szklanki cukru
1 szklanka rodzynek
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznej chałki:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
2. Ciasto: Do mąki wsypujemy oba cukry, wbijamy jajka, dodajemy olej, rozczyn i rodzynki, zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy aż będzie gładkie. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Formowanie chałki: Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą część toczymy na stolnicy posypanej mąką na długie wałki, następnie zaplatamy jak warkocz. Można uformować jedną większą chałkę lub dwie mniejsze. Ja uformowałam dwie mniejsze.
4. Pieczenie: Chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 10 minut żeby trochę podrosła, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut.
5. Podanie: Upieczoną chałkę studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowa kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Oj zjadła bym z mleczkiem.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńPycha, dawno już nie piekłam takiej chałki bo ciągle rogale maślane tylko robię tak nam teraz zasmakowały ;) :)
OdpowiedzUsuńPolecam upiec, ja piekę od czasu do czasu, bo bardzo lubimy :)
UsuńUwielbiam chałkę! Twoja wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia :)
UsuńZ rodzynkami przyznam szczerze jeszcze nie jadłem, dobry pomysł. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam z rodzynkami :)
Usuńidealna , muszę też wreszcie zrobic
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz zrobić :) Taka domowa najlepsza :)
UsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń