niedziela, 4 lipca 2021

Kokosowy sernik z truskawkami i ajerkoniakiem

Obłędny w smaku sernik. Sernik mocno kokosowy z lekką nutką alkoholu i z pysznymi truskawkami. Nie za słodki, taki w sam raz. Aksamitny i nie jest zbity. Idealny na podwieczorek. Upieczcie.

 




 

Potrzebujemy:

 

Na masę serową: 

10 dag masła lub margaryny

3 jajka

50 dag sera na sernik ( u mnie taki z wiadereczka )

niecałe pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń waniliowy 

1/4 szklanki ajerkoniaku

1 szklanka wiórek kokosowych

 

Dodatkowo:

około 50 dag truskawek

 

 

Wykonanie pysznego sernika:

 

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Wsypujemy budyń w proszku i dodajemy ser, ucieramy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy wiórki i ajerkoniak, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

2. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Na wierzchu masy układamy pokrojone truskawki, oczywiście wcześniej umyte, osuszone i pozbawione szypułek.

3. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około godzinę. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.

4. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Wystudzony przekładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, wtedy bardzo ładnie się kroi. Dodam, że sernik zawsze studzę w piekarniku.

5. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 23 cm.

Budyń bez cukru i na pół litra mleka.

Sernik można pokroić na około 12 sporych porcji.


6 komentarzy: