Pyszne ciasto, bezglutenowe, ciasto bez grama mąki. Wyszło idealne, wysokie, mięciutkie, rozpływające się w ustach, nic nie czuć fasoli. Takie nie za słodkie, jak ktoś chce bardziej słodkie to można dodać więcej cukru czy miodu. Upieczcie, a zaskoczycie nim każdego. Bardzo polecam.
Potrzebujemy:
2 puszki czerwonej fasoli
2 banany
4 jajka
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego ( może być miód prawdziwy )
50 ml oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
1. Fasolę dokładnie odsączmy z zalewy ( można przepłukać zimną wodą ), następnie wraz z bananami blendujemy na gładką masę, dodajemy kakao, olej i sodę i bardzo dokładnie mieszamy.
2. W osobnej większej misce miksujemy jajka z cukrem i miodem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce fasolowej masy i dokładnie miksujemy.
3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka przez około 45-50 minut.
4. Upieczone ciasto studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy, podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Ciasto można pokroić na 16 sporych porcji.
Jeszcze o takim połączeniu składników nie czytałem. Chętnie bym spróbował jak smakuje. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam upiec, to ciasto jest pyszne :)
UsuńRobię bardzo podobne, ale bez banana.
OdpowiedzUsuńPolecam z bananem, jest pyszne :)
Usuń