czwartek, 1 lipca 2021

Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem serowo-kokosowym

Pyszne drożdżówki na śmietance kremówce, tak wykonane ciasto jest niezwykle delikatne i długo utrzymuje świeżość. Drożdżówki upiekłam w formie ślimaczków i nadziałam pysznie serem z kokosem. Wyszło pysznie.

 



Potrzebujemy:


Na rozczyn:

250 ml śmietanki kremówki 30 %

2 łyżeczki cukru

5 dag świeżych drożdży


Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

1 jajko

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

5 dag masła lub margaryny


Na nadzienie:

25 dag sera białego chudego

1 jajko

1 cukier waniliowy

2 łyżki cukru

1 budyń waniliowy 

2 łyżki wiórek kokosowych


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 


Wykonanie pysznych drożdżowych ślimaczków:


1. Rozczyn: Śmietankę podgrzewamy, powinna być ciepła, dodajemy do niej cukier i drożdże, następnie rozcieramy widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.

2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt twarde można dolać ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3. Nadzienie: Składniki nadzienia przekładamy do miski i za pomocą widelca dokładnie je rozcieramy łącząc ze sobą.

4. Formowanie ślimaczków: Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy osobno na stolnicy oprószonej mąką pszenną, na każde ciasto rozsmarowujemy po połowie nadzienia, zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.

5. Do pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.

6. Pieczenie i podanie: Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 30 minut. Studzimy na metalowej kratce. Podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 2 blaszki drożdżówek.



6 komentarzy: