wtorek, 24 września 2019

Słodkie rogale na mniszku lekarskim.

 Dzień Dobry we wtorek :)

Domowe rogale są najlepsze, warto wstać skoro świt i upiec na śniadanie, pod warunkiem, że lubi się śniadanie na słodko. Ja uwielbiam do czasu do czasu. Do tego kubek pysznej kawy i domowa konfitura, u mnie tegoroczne powidło śliwkowe, świeżo usmażone pachnące, najlepsze. Do wypieku rogali zamiast cukru użyłam syropu z mniszka lekarskiego, mam go w swojej spiżarni sporą ilość, i to był dobry pomysł, rogale wyszły niezwykle pachnące, puszyste i pyszne. Upieczcie koniecznie. Zachęcam :)









Potrzebujemy:

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
1 cukier waniliowy

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
5 dag miękkiego masła 82%
5 łyżek syropu z mniszka lekarskiego
ewentualnie ciepłe mleko

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie pysznych rogali:



1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym, syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.


2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy masło, wlewamy syrop z mniszka i rozczyn, zagniatamy ciasto dodając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.


3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną formujemy rogale.


4. Do pieczenia: Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. I zostawiamy na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.


5. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut.


6. Podanie: Gotowe podajemy dowolnie z masłem, konfiturą i mlekiem. Smacznego.




Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk rogali.
Zamiast syropu z mniszka można użyć płynnego miodu.

8 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis. U nas syrop z mniszka stosujemy tylko do herbaty lub jako napój z ciepłą wodą w stanach chorobowych. A tu taka odmiana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam syrop z mniszka do wypieków. Zapewniam, że będzie pysznie :)

      Usuń
  2. Pyszności takie rogaliki smakują nawet same.

    OdpowiedzUsuń