czwartek, 27 czerwca 2019

Śniadaniowe aromatyczne bułeczki

Te bułeczki nie wymagają dużego nakładu pracy, więc spokojnie możemy je upiec na śniadanie. Wraz z pieczeniem potrzebujemy tylko godzinkę żeby były gotowe. A jak pysznie pachną...mniam. Idealne do pracy, szkoły czy na piknik. Polecam upiec, udadzą się każdemu. Zgodzicie się ze mną, że domowe pieczywo jest najlepsze. Smacznego życzę :)










 
Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 lekko kopiaste szklanki mąki tortowej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
1 mała płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki maku sypkiego
1 kopiasta łyżka margaryny u mnie o smaku wiejskiego masła
150 ml zimnego mleka
1 jajko


Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka margaryny u mnie o smaku wiejskiego masła



Wykonanie pysznych śniadaniowych bułeczek:



1. Ciasto: Wszystkie sypkie składniki przekładamy do miski, następnie wlewamy mleko i lekko roztrzepane jajko, dodajemy margarynę.



2. Zagniatanie: Następnie zagniatamy ciasto.


3. Formowanie bułek: Ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy okrągłe bułeczki.



4. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszce wcześniej posmarowaną margaryną.


5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40 minut.


6. Podanie: Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.





Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.




5 komentarzy: