Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Na ciasto:
3 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
50 dag mąki tortowej
2 łyżki margaryny śniadaniowej, użyłam takiej o smaku wiejskiego masła
ewentualnie ciepłe mleko
Dodatkowo:
pół szklanki cukru
4 łyżki margaryny śniadaniowej użyłam takiej o smaku wiejskiego masła
4 łyżeczki mielonego cynamonu
około 40 dag świeżych truskawek
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych odrywanych bułeczek:
1.Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Margarynę roztapiamy z garnku i studzimy. Jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, margarynę i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy ciepłego mleka, ja dolałam pół szklanki. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.
3. Rośnięcie: Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.
4. Nadziewanie: Margarynę roztapiamy w garnku i lekko studzimy. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w dość grube plastry. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Następnie każdą część wałkujemy osobno na stolnicy lekko posypanej mąką na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, układamy truskawki.
5. Zwijanie i krojenie: Następnie ciasta zwijamy w rulony i kroimy w dość grube plastry ostrym nożem.
6. Do pieczenia: Dwie tortownice o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy w nich roladki krojoną częścią do góry.
7. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do zrumienienia.
8. Podanie: Upieczone bułeczki podajemy gorące lub zimne. Jak kto lubi. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Truskawki najlepiej świeże, ewentualnie poza sezonem mrożone.
Z przepisu wyszło mi dwie tortownice o średnicy 23 cm.
Jak z piekarni ;-D
OdpowiedzUsuńSmakowo lepsze niż z piekarni :)
Usuń