poniedziałek, 31 grudnia 2018

Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem.

Witam Was cieplutko :)

Uwielbiam takie ciasta. Proste i szybkie w wykonaniu, a niezwykle pyszne i pachnące. Idealne na podwieczorek i dla niespodziewanych gości. Upieczcie koniecznie takie ciasto. Zapewniam, że nie pożałujecie. Smacznego życzę :)






Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
2 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na obłożenie:
około 6 niewielkich miękkich jabłek
1 słoiczek powidła śliwkowego
pół szklanki rodzynek
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki mielonego cynamonu

Dodatkowy składnik:
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie pysznego ciasta z jabłkami i powidłem śliwkowym:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.


2. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem i posypujemy rodzynkami. Umyte wcześniej jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plastry, na koniec oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem.


3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia.


4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smakuje na ciepło jak i na zimno.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz