piątek, 21 grudnia 2018

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem.


 Witam cieplutko :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem, który najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam i smacznego życzę :)










Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 jajko
10 dag masła lub margaryny
1 łyżka oleju
4 łyżki mleka
4 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki cukru

Na krem budyniowo - orzechowy:
25 dag masła lub margaryny
500 ml mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
odrobina masła lub margaryny ( do posmarowania tortownicy )
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich



Wykonanie pysznego miodownika z kremem orzechowym:



1. Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.


 2. Pieczenie: Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone krążki studzimy.


3.Krem budyniowo - orzechowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie ucieramy.


 4. Przekładanie: Gotowym kremem smarujemy miodowe krążki, smarujemy również boki wierzch. Na koniec całe ciasto obtaczamy w mielonych orzechach. Ciasto odstawiamy do stężenia.


5. Krojenie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Najlepiej się kroi na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną od kremu.


6. Smacznego życzę.




Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 23 cm.
Ciasto można pokroić na około 20 porcji.

12 komentarzy:

  1. bardzo lubię tego typu ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej... nadzienie takie jak w moim domowym miodowniku z tą różnicą, że u nas czasem dodaje się kapkę spirytusu lub sok z cytryny ale to nie zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i dodać kapkę spirytusu i sok z cytryny, co kto lubi :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wow! Ale smakowite,a do tego jakie piękne warstwy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne jest takie ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda. Kochana cudownych i magicznych Świąt 🎄🎄🎄

    OdpowiedzUsuń
  6. Cześć Iza. Ciasto miodowe należy do jednych z moich ulubionych przysmaków, szczególnie smakuje w święta.

    OdpowiedzUsuń