Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prostą i bardzo szybką w wykonaniu roladę. Ubijamy biszkopt, posypujemy owocami, pieczemy, rolujemy, kroimy, oprószamy cukrem pudrem i gotowe...zjadamy. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego Wam życzę :)
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
około 1 szklanka czerwonych porzeczek
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie
stopniowo wsypujemy
cukier trzcinowy i waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka
i
wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do
pieczenia
i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem
do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Posypujemy oczyszczonymi, umytymi i dokładnie osuszonymi porzeczkami.
2. Ciasto pieczemy około 15-20 minut w
temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym
patyczkiem czy jest upieczone. Następnie jeszcze
gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę. Studzimy.
3. Oprószamy cukrem pudrem, kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Roladę można pokroić na 12 plasterków.
Właśnie jemy serniczek z porzeczkami i taka rolada nam się zamarzyła :D
OdpowiedzUsuńSerniczek z porzeczkami uwielbiam, a roladą poczęstuję :)
UsuńTaka rolada na pewno smakuje świetnie :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńPyszna jest :) Polecam Aniu :)
UsuńPychotka taka rolada :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńProste,pysznie i efektownie:)
OdpowiedzUsuń