środa, 27 czerwca 2018

Rolada z czerwonymi porzeczkami.

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prostą i bardzo szybką w wykonaniu roladę. Ubijamy biszkopt, posypujemy owocami, pieczemy, rolujemy, kroimy, oprószamy cukrem pudrem i gotowe...zjadamy. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego Wam życzę :)








Składniki:

Ciasto:
3 jajka
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy


Dodatkowo:
około 1 szklanka czerwonych porzeczek
cukier puder do oprószenia ciasta



Wykonanie:


1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier trzcinowy i waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Posypujemy oczyszczonymi, umytymi i dokładnie osuszonymi porzeczkami.

2. Ciasto pieczemy około 15-20  minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę. Studzimy.

3. Oprószamy cukrem pudrem, kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Roladę można pokroić na 12 plasterków.

8 komentarzy: