czwartek, 21 czerwca 2018

Kruche ciasto z cynamonem i truskawkami.

Dla wielbicieli prostych i szybkich ciast mam super propozycję, ciasto z takich raz, dwa i gotowe. Pysznie pachnące cynamonem i truskawkami. Chcecie się przekonać, że jest pyszne to koniecznie upieczcie. Kilka składników, kilka minut i gotowe. A truskawki można jeszcze kupić. Idealne na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Zapraszam na ciasto :)








Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
2 żółtka
pół szklanki cukru pudru
2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Dodatkowo
około 30 dag świeżych truskawek
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej



Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.


2. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, następnie układamy je w rzędach na cieście.


3. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


 4. Gotowe studzimy,  kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.


14 komentarzy: