Dla wielbicieli prostych i szybkich ciast mam super propozycję, ciasto z takich raz, dwa i gotowe. Pysznie pachnące cynamonem i truskawkami. Chcecie się przekonać, że jest pyszne to koniecznie upieczcie. Kilka składników, kilka minut i gotowe. A truskawki można jeszcze kupić. Idealne na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Zapraszam na ciasto :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
2 żółtka
pół szklanki cukru pudru
2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo
około 30 dag świeżych truskawek
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i
wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około
21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem
i oprószamy bułką tartą. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, następnie układamy je w rzędach na cieście.
3. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
4. Gotowe studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około
21 cm x 25 cm
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Proste a jakie doskonałe :)
OdpowiedzUsuńTeraz tylko takie proste ciasta piekę :)
UsuńProste i na pewno bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuńNapiszę, że pyszne było :)
UsuńPyszne, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z truskawek, już się kończą.
OdpowiedzUsuńPolecam więc takie ciasto :)
Usuńfajne ciasto w sumie jak tak myslę to truskawek z cynamonem jeszcze nie łączyłam
OdpowiedzUsuńJa połączyłam pierwszy raz i wyszło pysznie :)
UsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiamy cynamon i te ciacho zjadłybyśmy ze smakiem :D
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń