czwartek, 14 czerwca 2018

Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną.

Dzisiaj znów przychodzę do Was z pysznym wypiekiem, wbrew pozorom nie wymagającym dużo pracy, a pięknie prezentującym się na stole. Tartę upiekłam dla mojej rodziny, tak po prostu od serca i to środku tygodnia. Chciałam im zrobić słodką przyjemność i mi się udało, byli zaskoczeni i zachwyceni. Kruche ciasto, pyszne śmietankowe nadzienie i do tego bita śmietana...skusicie się ? Myślę, że tak. Moja tarta została zjedzona cała do ostatniego okruszka w tym samym dniu co została upieczona. Zapewniam, że warto ją upiec. A teraz zapraszam do przepisu :)










Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
10 dag margaryny Palma firmy Bielmar
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru

Nadzienie:
2 jajka
330 g śmietany 18 %
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 budyń śmietankowy ( bez cukru,na pół litra mleka )
1 cukier waniliowy

Śmietanka:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Do dekoracji:
listki melisy cytrynowej
kwiaty bratki


Wykonanie:


1. Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm ( formę można posmarować masłem, ja nie smarowałam ). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

2. Nadzienie: Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę, aż masa będzie jednolita. Następnie wylewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka  i taka ma być ).

3. Pieczenie i studzenie: Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Następnie ostrożnie ją wyjmujemy, tak żeby nie uszkodzić, najlepiej, żeby była bardzo dobrze wystudzona.

4. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder według uznania i dokładnie ubijamy. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

5. Dekoracja i podanie: Tartę dekorujemy według uznania bitą śmietaną, listkami melisy i kwiatami. Podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki. Smacznego życzę.



Rady:
Szklanki do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Forma o średnicy około 25 cm.


Smacznych inspiracji życzę.


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Palma - zróbmy coś dobrego.


  Palma - zróbmy coś dobrego

18 komentarzy:

  1. Pyszności, Czegos takiego mi teraz potrzeba! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wspaniałe ciasto! Aż slinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie się prezentuje, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podoba mój wypiek :)

      Usuń
  5. Pięknie się prezentuje ta tarta :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka tarta nie może nie smakować :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. W przekroju prezentuje się jeszcze bardziej apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń