niedziela, 10 czerwca 2018

Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami.

Witajcie :) Po dłuższej przerwie powracam powoli do blogowania. Dwa tygodnie spędziłam w szpitalu, potem musiałam trochę odpocząć, wprawdzie siły już nie te, ale stęskniłam się za pieczeniem, gotowaniem, wymyślaniem przepisów, robieniem zdjęć i dzieleniem się tym z Wami. Co prawda czeka mnie jeszcze długie leczenie, ale jak siły pozwolą będę do Was zaglądać ( czasu mam akurat pod dostatkiem ) i częstować pysznościami :)

Dzisiaj mam dla Was pyszne, ale i bardzo proste w wykonaniu ciasto, takie z karki z pożółkłego zeszytu. Można użyć do niego ulubionych sezonowych owoców, u mnie truskawki, które uwielbiam i mogę jeść kilogramami. Takie ciasto można przygotować wspólnie z rodziną, a potem zjeść je na podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty, jak kto lubi. Można je również przygotować dla gości, zapewniam, że będą zachwyceni.

Ciasto wychodzi lekko wilgotne, cytrynowe i owocowe. Nieskromnie napiszę, że bardzo szybko znikało z talerza, a to oznacza, że chyba dobre było. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam i smacznego życzę :)










Składniki:

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
25 dag margaryny Palma firmy Bielmar
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
2 łyżki świeżego soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
około 30 dag świeżych truskawek


Wykonanie:

1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku cały czas ucierając, dodajemy sok z cytryny, obie mąki i proszek do pieczenia, cały czas dokładnie ucieramy.


2. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół . Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, a na wierzchu układamy truskawki.


3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Gotowe studzimy.


4. Ciasto kroimy, podajemy, a ja smacznego Wam życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml .
Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.
Można użyć innych ulubionych sezonowych owoców.


Smacznych inspiracji życzę.


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Palma - zróbmy coś dobrego.

Palma - zróbmy coś dobrego

14 komentarzy: