niedziela, 2 listopada 2025

Drożdżowe oponki z lukrem

 Drożdżowe oponki z lukrem


Pyszne drożdżowe oponki z lukrem to moja propozycja na karnawałowy podwieczorek. Zróbcie i koniecznie dajcie znać czy smakowały. Udanych i pysznych inspiracji♥️

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam do oglądania.

 


 



Potrzebujemy:


Na rozczyn:

50 g świeżych drożdży 

1 łyżeczka cukru 

pół szklanki ciepłego mleka 

1 łyżka mąki tortowej 


Na ciasto:

500 g mąki tortowej 

3 żółtka 

1 cukier waniliowy 

pół szklanki cukru 

5 łyżek oleju 

1 łyżka octu 


Na lukier:

1 białko 

około 1 szklanka cukru pudru ( przesianego)


Dodatkowo:

olej do smażenia 

mąka do posypania stolnicy 



Wykonanie pysznych oponek drożdżowych:


1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, wsypujemy mąkę i mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut, żeby rozczyn podwoił swoją objętość.


2. Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrami. Do przesianej mąki wlewamy olej i ocet, dodajemy rozczyn i utarte składniki. Mieszamy, a następnie zagniatamy mięciutkie, gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to podczas zagniatania dosypujemy mąki, a zbyt twarde to dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


3. Smażenie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wycinamy krążki, a w każdym dziurkę. Wykrojone oponki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce,żeby trochę się napuszyły. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju do ładnego zrumienienia się z obu stron na średnim ogniu. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


4. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem do białości, cukier wsypujemy stopniowo, ponieważ możemy nie zużyć całego cukru, zależy to od wielkości białka.


5. Dekoracja: przestudzone oponki zanurzamy z jednej strony w lukrze i posypujemy słodyczami, odstawiamy do zastygnięcia lukru.


6. Po tym czasie podajemy. Smacznego życzę ♥️ 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Cukier puder i mąką muszą być przesiane.

Z tej receptury wyszło mi 16 sporych oponek.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz