Pyszny tort na różne okazje. Na urodziny czy tak po prostu do kawy na podwieczorek. Bardzo prosty w wykonaniu. Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym kremem na bazie masła i czekolady, a odrobina alkoholu podkręca smak. Do tego dżem z moreli i krem pistacjowy. Warto też zadbać o ładną dekorację. Udanych wypieków i smacznego.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
20 dag masła 82 %
10 dag mlecznej czekolady
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka ( kopiasta ) kakao
Wykonanie pysznego tortu:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na cztery cieniutkie krążki, z górnego krążka ścinamy wierzch. Biszkopty dowolnie nasączamy.
2. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, dodajemy kakao i dokładnie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, płynną, ale taką letnią dodajemy stopniowo do utartego masła i ucieramy, na koniec dodajemy alkohol według uznania.
3. Składanie: Krem dzielimy tak żeby przełożyć trzy warstwy tortu i posmarować boki i wierzch. Następnie kremem przekładamy krążki biszkoptu smarując dodatkowo dżemem i kremem pistacjowym. Biszkopt-dżem-krem-biszkopt-dżem-krem-biszkopt-krem-krem pistacjowy-biszkopt. Wierzch i boki smarujemy kremem. Dekorujemy słodyczami. Można wycisnąć rozetki z kremu. Tort chłodzimy w lodówce kilka godzin lub całą noc.
4. Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Tort najlepiej kroić nożem ogrzewanym w gorącej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz