środa, 1 października 2025

Sernik z prażonymi jabłkami i cynamonem

 Sernik z prażonymi jabłkami i cynamonem 🍏🍎

 Sernik w trochę jesiennym wydaniu. Taki z prażonymi jabłkami i cynamonem smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam. Upieczcie. Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.

 

 


 

 

 




Potrzebujemy:


Na jabłka:

6 jabłek 

1 łyżka masła 82 %

cukier trzcinowy do smaku 

cynamon mielony według uznania 


Na spód:

około 200 g herbatników 


Na masę serową:

1 kg sera na sernik ( u mnie z wiadereczka, ale może być inny, zmielony dwukrotnie)

1 szklanka cukru 

1 cukier waniliowy 

150 g masła 82 %

5 jajek 

2 budynie waniliowe ( bez cukru )


Wykonanie pysznego sernika:


1. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, kroimy w małą kostkę, przekładamy do garnka wraz z masłem, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale tak żeby nie rozpadły się, na koniec dodajemy cukier i cynamon, studzimy.

2. Herbatniki mielimy, rozgniatamy, kruszymy, dowolnie. Wsypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Lekko ugniatamy.

3. Masło, najlepiej miękkie ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie i dodajemy ser, miksujemy do połączenia się się składników. Masę serową wylewamy na herbatniki. Masa jest dość rzadka, ale spokojnie, upiecze się.

4. Na masę serową wykładamy przestudzone jabłka.

5. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczony sernik studzimy, najlepiej studzić w piekarniku. Zimny przekładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

6. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Jabłek można dać według uznania, więcej lub mniej.

Spód z herbatników również można według uznania.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz