Sernik z prażonymi jabłkami i cynamonem 🍏🍎
Sernik w trochę jesiennym wydaniu. Taki z prażonymi jabłkami i cynamonem smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam. Upieczcie. Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.
Potrzebujemy:
Na jabłka:
6 jabłek
1 łyżka masła 82 %
cukier trzcinowy do smaku
cynamon mielony według uznania
Na spód:
około 200 g herbatników
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie z wiadereczka, ale może być inny, zmielony dwukrotnie)
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
150 g masła 82 %
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru )
Wykonanie pysznego sernika:
1. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, kroimy w małą kostkę, przekładamy do garnka wraz z masłem, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale tak żeby nie rozpadły się, na koniec dodajemy cukier i cynamon, studzimy.
2. Herbatniki mielimy, rozgniatamy, kruszymy, dowolnie. Wsypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Lekko ugniatamy.
3. Masło, najlepiej miękkie ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie i dodajemy ser, miksujemy do połączenia się się składników. Masę serową wylewamy na herbatniki. Masa jest dość rzadka, ale spokojnie, upiecze się.
4. Na masę serową wykładamy przestudzone jabłka.
5. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczony sernik studzimy, najlepiej studzić w piekarniku. Zimny przekładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
6. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Jabłek można dać według uznania, więcej lub mniej.
Spód z herbatników również można według uznania.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz