wtorek, 9 września 2025

Maślana tarta z figą i pistacją

 Maślana tarta z figą i pistacją 💚💚


Ta tarta jest pyszna. Idealnie kruche maślane ciasto. Krem na bazie serka mascarpone i kremu pistacjowego i plasterki dojrzałej figi. Tartę udekorowałam listkami melisy cytrynowej, białą startą czekoladą i pokruszonymi miętowymi czekoladkami. Bardzo polecam. Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam serdecznie.







Potrzebujemy:


Na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej 

1/4 szklanki cukru pudru 

1 cukier waniliowy 

100 g masła 82 %

1 żółtko 


Na krem:

250 g serka mascarpone 

kilka łyżeczek kremu pistacjowego ( najlepiej według uznania )


Dodatkowo:

2 dojrzałe figi

2 kostki białej czekolady

listki melisy lub mięty do dekoracji 

ewentualnie miętowe czekoladki do pokruszenia, ale niekoniecznie


Wykonanie:


1. Ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy, razem z cukrem waniliowym i masłem przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, wtedy dodajemy żółtko, mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej pół godziny.

2. Pieczenie: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąka i wałkujemy na prostokąt, wykładamy do formy i wylepiamy dociskając, użyłam podłużnej formy z wyjmowanym dnem o wymiarach około 34 cm x 11 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut, ale czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Studzimy.

3. Krem: Serek mascarpone mieszamy delikatnie z kremem pistacjowym, robimy to krótko, bo będzie rzadki, przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

4. Dekoracja: Krem wyciskamy na ciasto, umyte figi kroimy w półplasterki i układamy na kremie. Dekorujemy startą czekoladą, listkami melisy lub mięty i pokruszonymi cukierkami.

5. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Smacznego życzę.


Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz