poniedziałek, 1 września 2025

Kruche orzeszki z kremem maślanym na mleku skondensowanym z nutką wanilii

 Kruche orzeszki z kremem maślanym na mleku skondensowanym z nutką wanilii.


Idealnie kruche i wypełnione po brzegi kremem maślanym. Zróbcie takie i dajcie znać czy smakowały. Powodzenia. Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.









Potrzebujemy:


Na ciasto:

100 g miękkiego masła 82 procent 

60 g cukru pudru 

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 

1 jajko

1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

210 g mąki tortowej ( przesianej )


Dodatkowo:

mąka do posypania stolnicy


Na krem:

100 g miękkiego masła 82 procent 

60 g mleka skondensowanego ( temperatura pokojowa )

1 kopiasta łyżka cukru z prawdziwą wanilią 

2 łyżki przesianego cukru pudru 

 


Wykonanie pysznych orzeszków:


1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy jajko i ucieramy przez kilka minut. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mąkę tortową. Ucieramy aż powstanie taki mokry piasek, wtedy przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około pół godziny. Ciasto można podzielić na mniejsze części, to szybciej się schłodzi.

2. Schłodzone ciasto dzielimy na małe kawałki, u mnie waga około 4-5 gramów i toczymy wałeczki, ale to już należy dostosować do swojej formy.

3. Opiekacz do orzeszków nagrzewany, używam takiego o mocy 1600 W. Układamy wałeczki ciasta i zamykamy, pieczemy do ładnego zrumienienia się. Robimy to na wyczucie, wyjmujemy, najlepiej za pomocą patyczka do szaszłyków. Studzimy.

4. Wystudzone skorupki obrabiamy, ja ścieram boki metalowym sitkiem, ale można i tarką. Do ścierania muszą być zimne, bo inaczej będą się kruszyć.

5. Miękkie masło ucieramy na puszystość z cukrami, następnie dodajemy mleko skondensowane i ucieramy, mleko dodajemy w dwóch porcjach.

6. Gotowy krem  przekładamy do rękawa cukierniczego ( u mnie dodatkowo tylka ), napełniamy skorupki i zlepiamy. 

7. Gotowe. Smacznego życzę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz