Kruche orzeszki z kremem maślanym na mleku skondensowanym z nutką wanilii.
Idealnie kruche i wypełnione po brzegi kremem maślanym. Zróbcie takie i dajcie znać czy smakowały. Powodzenia. Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
100 g miękkiego masła 82 procent
60 g cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
210 g mąki tortowej ( przesianej )
Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
Na krem:
100 g miękkiego masła 82 procent
60 g mleka skondensowanego ( temperatura pokojowa )
1 kopiasta łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki przesianego cukru pudru
Wykonanie pysznych orzeszków:
1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy jajko i ucieramy przez kilka minut. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mąkę tortową. Ucieramy aż powstanie taki mokry piasek, wtedy przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około pół godziny. Ciasto można podzielić na mniejsze części, to szybciej się schłodzi.
2. Schłodzone ciasto dzielimy na małe kawałki, u mnie waga około 4-5 gramów i toczymy wałeczki, ale to już należy dostosować do swojej formy.
3. Opiekacz do orzeszków nagrzewany, używam takiego o mocy 1600 W. Układamy wałeczki ciasta i zamykamy, pieczemy do ładnego zrumienienia się. Robimy to na wyczucie, wyjmujemy, najlepiej za pomocą patyczka do szaszłyków. Studzimy.
4. Wystudzone skorupki obrabiamy, ja ścieram boki metalowym sitkiem, ale można i tarką. Do ścierania muszą być zimne, bo inaczej będą się kruszyć.
5. Miękkie masło ucieramy na puszystość z cukrami, następnie dodajemy mleko skondensowane i ucieramy, mleko dodajemy w dwóch porcjach.
6. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego ( u mnie dodatkowo tylka ), napełniamy skorupki i zlepiamy.
7. Gotowe. Smacznego życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz