czwartek, 28 listopada 2024

Jabłka pieczone z kaszą, masłem orzechowym i bakaliami

Pieczone jabłka to idealna propozycja na podwieczorek. A już z takim nadzieniem, to coś pysznego. Nadzienie z kaszy, masła orzechowego i bakalii. Gorące i rozpływające się w ustach. Kasze posiadają pełno wartości odżywczych. Doskonale wspierają nasz układ odpornościowy, wspierają zdrowe serce, działają przeciwrodnikowo. Są bogate w witaminy i minerały. Warto po nie sięgać. Wraz z marką KUPIEC zapraszam do wypróbowania duetu kasz: kaszy pęczak i gryczanej. Pysznych inspiracji Wam życzę.

 

 




Potrzebujemy:

4 średnie jabłka

1 woreczek ( 100 g ) kaszy gryczanej i kaszy pęczak , użyłam nowości od marki KUPIEC

masło orzechowe według uznania ( użyłam masła 100 % orzechów )

miód prawdziwy do smaku

orzechy włoskie posiekane, tak 2-3 łyżki

żurawina suszona według uznania

 


Wykonanie pysznych pieczonych jabłek:


1.Mieszankę kasz gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Studzimy. Do kaszy dodajemy wszystkie składniki, powinna być trochę kleista od masła orzechowego.

2.Jabłka myjemy i osuszamy, wydrążamy środek, uważamy żeby ich nie przedziurawić. Następnie napełniamy je przygotowanym farszem z kaszy, ja dodatkowo przy napełnianiu farsz ubijam, żeby więcej się zmieściło.

3. Tak wykonane jabłka układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości i twardości jabłek, może być dłuższy lub krótszy.

4. Podajemy gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego życzę



#zdrowaradośćżycia #kupiec #poranaziarno #ambasadorkupiec


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz