czwartek, 10 października 2024

Torcik z jabłkami w galaretce i bitą śmietaną

Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne i proste ciasto podane w formie tortu. Trochę takie sezonowe, bo z jabłkami. Biszkopt, jabłka w galaretce, śmietanka i czekolada to naprawdę fajne i smakowite połączenie. Na podwieczorek, poczęstunek, na zachciewajkę. Zróbcie. Koniecznie. Udanych wypieków.

 


 

 

Potrzebujemy: 


Na biszkopt:

3 jajka

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki tortowej

1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na jabłka:

50 dag jabłek

1 galaretka cytrynowa

niewielka ilość gorącej wody

 

Na śmietankę:

250 ml śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

 

Dodatkowo:

4 kostki mlecznej czekolady

 

 

Wykonanie pysznego torciku z jabłkami:

 

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Jabłka: Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Jabłka przekładamy do garnka i podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do miękkości, ale jabłek nie rozgotowujemy. Jabłka zdejmujemy ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie studzimy. Gdy jabłka zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt.

3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystość. Śmietankę wykładamy równomiernie na jabłka.

4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nią torcik. Tak wykonany torcik wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

5. Podanie: Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Tortownica o średnicy około 18 cm.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.

Śmietankę można utrwalić rozpuszczoną żelatyną.

Torcik można pokroić na 8 większych porcji.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz