Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne i proste ciasto podane w formie tortu. Trochę takie sezonowe, bo z jabłkami. Biszkopt, jabłka w galaretce, śmietanka i czekolada to naprawdę fajne i smakowite połączenie. Na podwieczorek, poczęstunek, na zachciewajkę. Zróbcie. Koniecznie. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na jabłka:
50 dag jabłek
1 galaretka cytrynowa
niewielka ilość gorącej wody
Na śmietankę:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
4 kostki mlecznej czekolady
Wykonanie pysznego torciku z jabłkami:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy.
2. Jabłka: Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Jabłka przekładamy do garnka i podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do miękkości, ale jabłek nie rozgotowujemy. Jabłka zdejmujemy ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie studzimy. Gdy jabłka zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt.
3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystość. Śmietankę wykładamy równomiernie na jabłka.
4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nią torcik. Tak wykonany torcik wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
5. Podanie: Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Tortownica o średnicy około 18 cm.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.
Śmietankę można utrwalić rozpuszczoną żelatyną.
Torcik można pokroić na 8 większych porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz