Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszną domową mielonkę z piekarnika. Wiadomo, że domowe wędliny są najlepsze i z czego z zrobione, czyli samo mięso i przyprawy. Żadnych ulepszaczy i wypełniaczy. Osobiście nie przepadam za mięsem, ale na taką domową mielonkę się skusiłam. No to kto robi?
Potrzebujemy:
Na mielonkę:
1200 g łopatki wieprzowej
1 łyżeczka soli peklującej
1 łyżeczka soli
2 duże ząbki czosnku
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
pół szklanki zimnej wody ( 125 ml )
pieprz czarny mielony do smaku
czosnek suszony do smaku
Dodatkowo:
sznurek wędliniarski
osłonki białkowe
Wykonanie pysznej mielonki z piekarnika:
1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i sól peklującą, dokładnie mieszamy. Następnie przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
2. Przygotowanie mięsa do pieczenia: Po tym czasie do mięsa wlewamy wodę, dodajemy żelatynę, cukier i przyprawy według uznania i dokładnie wyrabiamy ręką, mięso powinno być kleiste, w razie potrzeby można dolać jeszcze wody.
3. Nadziewanie: Osłonki białkowe tniemy na taką długość jakie chcemy mieć kiełbaski i moczymy je chwilę w zimnej wodzie, następnie zawiązujemy bardzo mocno sznurkiem wędliniarskim z jednej strony i napełniamy mięsem ubijając tak żeby nie było wolnych przestrzeni i znów mocno zawiązujemy sznurkiem.
4. Pieczenie: Tak wykonane kiełbaski układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 100 stopniach przez około 2 i pół godziny. Po upieczeniu dokładnie studzimy.
5. Podanie: Dobrze wystudzoną mielonkę kroimy w plasterki i podajemy. Najlepiej się kroi na drugi dzień.
Moje rady:
Użyłam osłonek o szerokości 10 cm.
Można użyć dowolnych przypraw, dla mnie te były w sam raz.
Mielonka najlepiej kroi się na drugi dzień.
Z tej receptury wyszło mi 1100 g mielonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz