sobota, 5 października 2024

Mielonka z piekarnika

Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszną domową mielonkę z piekarnika. Wiadomo, że domowe wędliny są najlepsze i z czego z zrobione, czyli samo mięso i przyprawy. Żadnych ulepszaczy i wypełniaczy. Osobiście nie przepadam za mięsem, ale na taką domową mielonkę się skusiłam. No to kto robi?

 


Potrzebujemy:

 

Na mielonkę:

1200 g łopatki wieprzowej

1 łyżeczka soli peklującej

1 łyżeczka soli

2 duże ząbki czosnku

pół łyżeczki cukru

1 łyżeczka żelatyny spożywczej 

pół szklanki zimnej wody ( 125 ml ) 

pieprz czarny mielony do smaku

czosnek suszony do smaku

 

Dodatkowo: 

sznurek wędliniarski

osłonki białkowe

 


Wykonanie pysznej mielonki z piekarnika:


1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i sól peklującą, dokładnie mieszamy. Następnie przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.

2. Przygotowanie mięsa do pieczenia: Po tym czasie do mięsa wlewamy wodę, dodajemy żelatynę, cukier i przyprawy według uznania i dokładnie wyrabiamy ręką, mięso powinno być kleiste, w razie potrzeby można dolać jeszcze wody.

3. Nadziewanie: Osłonki białkowe tniemy na taką długość jakie chcemy mieć kiełbaski i moczymy je chwilę w zimnej wodzie, następnie zawiązujemy bardzo mocno sznurkiem wędliniarskim z jednej strony i napełniamy mięsem ubijając tak żeby nie było wolnych przestrzeni i znów mocno zawiązujemy sznurkiem.

 


 

4. Pieczenie: Tak wykonane kiełbaski układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 100 stopniach przez około 2 i pół godziny. Po upieczeniu dokładnie studzimy.

5. Podanie: Dobrze wystudzoną mielonkę kroimy w plasterki i podajemy. Najlepiej się kroi na drugi dzień.




Moje rady:

Użyłam osłonek o szerokości 10 cm.

Można użyć dowolnych przypraw, dla mnie te były w sam raz.

Mielonka najlepiej kroi się na drugi dzień.

Z tej receptury wyszło mi 1100 g mielonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz