Uwielbiam wypiekać drożdżowe. Czy to drożdżówki, czy to bułeczki, a nawet chleby. I nie ukrywam, że zawsze drożdżowe mi wychodzi. Uwielbiam też częstować i obdarowywać znajomych moimi wypiekami. Cieszę się, że im smakuje. A dzisiaj mam dla Was drożdżówki z budyniem i truskawkami. Musicie koniecznie je upiec. Są mięciutkie, wilgotne i pachnące. Idealne na poczęstunek, piknik czy tak po prostu do kawy. Upieczcie, udadzą się na pewno. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
6 łyżek oleju
Na nadzienie:
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
około 30-40 dag świeżych truskawek
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych drożdżówek z budyniem i truskawkami:
1. Rozczyn: Drożdże, cukier i ciepłe mleko dokładnie rozcieramy, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podwoił swoją objętość.
2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy rozczyn.
3. Ciasto: Następnie zagniatamy mięciutkie, gładkie i lśniące ciasto. W razie potrzeby dolewamy ciepłego mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
4. Nadzienie: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z obydwoma cukrami, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia, budyń studzimy. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, następnie kroimy w małą kostkę.
5. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy porcję budyniu i pokrojonych truskawek. Zlepiamy brzegi formując kopertki.
6. Do pieczenia: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
7. Pieczenie: Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.
8. Podanie: Upieczone studzimy na metalowej. Podajemy, smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi dwie spore blaszki drożdżówek.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
cudowne bułeczki, jak malowane:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ♥️♥️
UsuńIdealne na podwieczorek :-)
OdpowiedzUsuńPyszne koperty!
OdpowiedzUsuńpyszności , uwielbiam takie bułeczki
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam 🥰❤️
Usuń