czwartek, 8 czerwca 2023

Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami

Uwielbiam wypiekać drożdżowe. Czy to drożdżówki, czy to bułeczki, a nawet chleby. I nie ukrywam, że zawsze drożdżowe mi wychodzi. Uwielbiam też częstować i obdarowywać znajomych moimi wypiekami. Cieszę się, że im smakuje. A dzisiaj mam dla Was drożdżówki z budyniem i truskawkami. Musicie koniecznie je upiec. Są mięciutkie, wilgotne i pachnące. Idealne na poczęstunek, piknik czy tak po prostu do kawy. Upieczcie, udadzą się na pewno. Udanych wypieków.

 

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki tortowej

pół szklanki ciepłego mleka


Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

2 jajka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

6 łyżek oleju


Na nadzienie:

2 szklanki mleka

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy 

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )

około 30-40 dag świeżych truskawek 


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 


Wykonanie pysznych drożdżówek z budyniem i truskawkami:

 


1. Rozczyn: Drożdże, cukier i ciepłe mleko dokładnie rozcieramy, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podwoił swoją objętość.

 


 

2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy rozczyn.

 


 

3. Ciasto: Następnie zagniatamy mięciutkie, gładkie i lśniące ciasto. W razie potrzeby dolewamy ciepłego mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

 

 

4. Nadzienie: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z obydwoma cukrami, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia, budyń studzimy. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, następnie kroimy w małą kostkę.

 


 

5. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy porcję budyniu i pokrojonych truskawek. Zlepiamy brzegi formując kopertki.

 


 

6. Do pieczenia: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.

 


 

7. Pieczenie: Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.

 


 

8. Podanie: Upieczone studzimy na metalowej. Podajemy, smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi dwie spore blaszki drożdżówek.

Najlepiej studzić na metalowej kratce.


6 komentarzy: