Nie wyszedł idealny, ale za to wyszedł pyszny. Torcik bezowy z pysznym kremem. Bardzo słodkie blaty przełożyłam kremem śmietankowym z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Dżem miałam domowej roboty i był bardzo kwaśny, przez to krem idealnie pasował do bardzo słodkich bezowych blatów. Do tego filiżanka ulubionej kawy i mamy doskonały podwieczorek. Ktoś chętny?
Potrzebujemy:
Na bezę:
4 białka
1 szklanka cukru
Na krem:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki ( u mnie domowej roboty, taki jest najlepszy )
Wykonanie pysznego torcika bezowego:
1. Beza: Bardzo zimne białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijanie mojej bezy trwa bardzo długo, staram się żeby piana była sztywna i lśniąca.
2. Formowanie: Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, pianę dzielimy na cztery części, wykładamy do blaszek formując koła.
3. Pieczenie: Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.
4. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku, ubijamy, dodajemy dżem i ponownie ubijamy.
5. Przekładanie: Zimne blaty bezowe przekładamy gotowym kremem. Torcik jest gotowy do podania. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Średnica blatów bezowych dowolna.
Krem można usztywnić rozpuszczoną galaretką w mniejszej ilości wody lub jedną łyżką żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody.
Pięknie wygląda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWspaniałe połączenie słodkiej bezy i kwaskowatego kremu!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuń