Pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto. Wystarczy upiec biszkopty, ubić śmietankę, zrobić polewę i przełożyć. Ciasto wyszło bardzo, ale to bardzo pyszne, mięciutkie biszkopty, domowy dżem wiśniowy i puszysta śmietanka, do tego lekko gorzka polewa. Idealne połączenie. Do tego ładnie wygląda. Lekko wilgotne i nie zapychające. Zróbcie takie.
Potrzebujemy:
Na biszkopty:
10 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
Na krem:
330 g śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
3 łyżki żelatyny spożywczej
5 łyżek gorącej wody
Na polewę:
6 łyżek kakao
6 łyżek cukru
6 łyżek masła lub margaryny
gorąca woda ( opcjonalnie )
Dodatkowo:
słoiczek dżemu wiśniowego ( u mnie domowy )
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.
2. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Płynną i letnią żelatynę wlewamy do kremówki i ubijamy.
3. Przekładanie: Jeden biszkopt smarujemy dżemem wiśniowym, następnie nakładamy krem śmietankowy i przykładamy drugim biszkoptem.
4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej
wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub
margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę
zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do stężenia kremu i zastygnięcia polewy.
5. Dekoracja i podanie: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Ciasto kroimy na porcje, a następnie dekorujemy bitą śmietanką. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Wspaniałe, jak dla mnie do kawki mniamm.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Też lubię takie ciasta do kawki :)
UsuńCudownie wygląda i na pewno jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapewniam, że było pyszne :)
UsuńPysznie wygląda, prawie jak wuzetka :)
OdpowiedzUsuńOj tak, miało być podobne do w-z :)
Usuńpiękne, wysokie i bardzo podzielne ciasto. Super przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Nie ukrywam, że było pyszne :)
Usuńsuper ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń