Panierowana cukinia to doskonały dodatek do drugiego dania lub samodzielne danie. Chrupiąca panierka i mięciutki środek. Możemy dowolnie przyprawić, jak kto lubi. Pysznie smakuje z czosnowym lub koperkowym sosem. Polecam na szybko obiad.
Potrzebujemy:
1 młoda cukinia
około 1 szklanka mąki pszennej
zimna woda
sól do smaku
około 1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
Wykonanie pysznej cukinii:
1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy, najlepiej żeby to była młoda cukinia, następnie kroimy ją w plasterki. Każdy krążek oprószamy solą.
2. Mąkę mieszamy z zimną wodą, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, solimy do smaku.
3. Krążki cukinii zanurzamy z obydwu stron w cieście, a następnie w bułce tartej.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do miękkości cukinii i ładnego zrumienienia się. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
5. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Najlepiej wybierać niewielką młodą cukinię.
Można dowolnie przyprawić.
Uwielbiam i co roku latem bardzo często ją w ten sposób robię :)
OdpowiedzUsuńSuper, ja też uwielbiam cukinię w tej formie :)
Usuńna pewno musialy byc pyszne
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest :)
UsuńMoja Mama kiedyś robiła podobną cukinię. Ja niestety rzadko przygotowuję cukinię bo moi nie lubią, więc podkradam porcyjkę:)
OdpowiedzUsuńTo rób Monia dla siebie, sama często przygotowuję jedzenie w formie co kto lubi, jedni jedzą mięso, a inni wegańskie dania :)
UsuńPodsunę pomysł teściowej, która nie wie, co zrobić z cukinią.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
Usuń